Vuurtorenwachter Brandaris weggepest

Gepest worden op de werkvloer, en wel bij de overheid. Het overkwam Nicolette van Berkel, nautisch verkeersleider op de vuurtoren van Terschelling, de Brandaris. Nicolette deed veel promotiewerk voor Rijkswaterstaat, zowel op televisie als in kranten en tijdschriften waarin ze het vak neerzette en trots vertelde over haar rol als wat in de volksmond vuurtorenwachter heet. Rijkswaterstaat was zeer tevreden maar haar succesvolle optreden zet kwaad bloed bij de collega’s die jaloers zijn. Vanaf dat moment begint het pesten, het uitsluiten van Nicolette en ze krijgt nare opmerkingen naar haar hoofd geslingerd.Er worden roddels verspreid, Nicolette’s dossier wordt breed gedeeld op en om de vuurtoren, waardoor de werksituatie voor Nicolette onveilig wordt. Ze wordt ziek gemeld door haar baas maar ze kan nergens terecht met haar klachten.

Leidinggevende schaart zich achter de pesters

Als er een nieuwe leidinggevende op de Brandaris komt, hoopt Nicolette dat het pesten ophoudt. Het tegenovergestelde gebeurt, de leidinggevende schaart zich achter de pesters, aldus de vuurtorenwachter. Uiteindelijk wordt een nieuw onderzoek gelast, dat onafhankelijk zou moeten kijken naar wat er nu precies gebeurd is. Maar onderzoeker Bert Kreemers geeft de opdracht terug omdat hij te weinig informatie krijgt van Rijkswaterstaat en omdat er al teveel is vastgelegd waardoor hij de onafhankelijkheid niet kan garanderen. Toch zet Rijkswaterstaat het onderzoek door, nu met door haarzelf geselecteerde onderzoekers. Vuurtorenwachter Van Berkel betreurt dit omdat de onafhankelijkheid niet gegarandeerd is.

Honderdduizenden mensen per jaar

Wat Nicolette is overkomen, overkomt honderdduizenden mensen per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. In de helft van de gevallen zijn de pesters zelfs leidinggevenden. Stichting Pesten op de Werkvloer is een expertisecentrum op dit gebied. Voorzitter Laura Willemse in EenVandaag: “We zien de ernstige gevolgen van pesten, tot aan zelfmoord toe als de betrokken persoon het niet meer ziet zitten. Vaak kiest de werkgever voor continuïteit en komt dus niet op voor de gepeste. De overheid heeft wat dat betreft een voorbeeldfunctie.”